Projektparter: Kommunalförbundet Norrvatten, Livsmedelsverket, Lunds universitet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Sweden Water Research, Sydvatten, Syvab
Bidrag från Vinnova: 500 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Kontaktperson: Jesper König
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets mål nåddes. Forsknings- och innovationsfronterna inom molekylär kvalitetskontroll av vatten sammanställdes utifrån internationellt såväl som nationellt perspektiv. Projektet har översiktligt beskrivit framtida scenarier för år 2050 och nödvändiga systemförflyttningar för att möjliggöra utvecklingen mot modern kvalitetskontroll. Under projekttiden har aktörsnätverket utvidgats och slutligen har förslag på fortsättningsprojekt tagits fram för att bidra till Water Wise Societies mål.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har etablerat en stabil grund för fortsatt arbete mot en omställning från analog och långsam till digital och snabb bestämning av mikrobiell vattenkvalitet. Det är själva grunden för att bättre kunna tillvarata tillgängligt vatten och (åter)använda rätt vatten till rätt syfte. Vi är redo för en förändringsresa som efterfrågas i skilda branscher som på olika sätt använder vatten och önskar göra detta på ett säkrare och effektivare sätt.
Upplägg och genomförande
Projektet har samlat en bred aktörsgrupp i Sverige från akademi, samhälle och industri med betydande kunskap inom mikrobiologisk vattenkvalitet. Arbetet har genomförts genom en serie workshops och möten där vi tillsammans utforskat området genom att definiera önskat framtida läge, förändringsbehov samt insatser för att åstadkomma förändring med efterföljande analys av resultaten. Aktiviteterna har varit väl anpassade efter behov och syfte, har följt tidsplanen och samarbeten fungerade väl.
Ta del av projektets resultat
- Ladda ner slutrapport (PDF)