Koordinator: Sweden Water Research AB
Bidrag från Vinnova: 500 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Syfte och mål
Idag övervakas den mikrobiella vattenkvaliteten i våra ledningsnät med analoga metoder. Det innebär odlingar på platta där svar dröjer några dagar och då endast ger en indikation på om det finns skadliga bakterier. Det finns dock nya metoder som kan övervaka vattenkvaliteten digitalt och snabbare ge mer precisa svar. Vi vill ta språnget från det långsamma analoga till det snabba digitala när det gäller övervakning av mikrobiell vattenkvalitet och implementera de nya metoderna på bred front.
Förväntade effekter och resultat
Vid slutet av denna förstudie ska vi vara en samling aktörer som är beredda att ta nästa steg och faktiskt implementera digitala lösningar för övervakning av fr.a. mikrobiell dricksvattenkvalitet. Vi har då kännedom om forsknings- och innovationsfronterna på området och även kunskap om hur man bör gå tillväga för att lyckas med ny teknik i ett område som präglats av hittillsvarande metoder, inte bara genom lagstiftning utan även en sedan mycket lång tid etablerad praxis.
Planerat upplägg och genomförande
1. Identifiera a) forskningsfronten och b) innovationsfronten när det gäller digitala metoder för övervakning av mikrobiell dricksvattenkvalitet. Två deskriptiva studier genomförs 2. Utforska potentiella framtida scenarier för mikrobiell kvalitetskontroll av vatten för år 2050. Vilka förflyttningar krävs tekniskt, juridiskt, socialt och kulturellt i branscherna? Två workshops genomförs. 3. Identifiera aktörer som vill vara med i ett fortsättningsprojekt där vi går från ord till handling.
Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.