Projektparter: Chalmers Tekniska Högskola, Cytiva Sweden, Gryaab, Göteborgs kommun, Region Skåne, RISE Research Institutes of Sweden, Sweden Water Research, Uppsala Vatten & Avfall, Va Syd
Bidrag från Vinnova: 500 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Kontaktperson: Lina Lindahl
Viktiga resultat som projektet gav
De projektmål som sattes från start uppfylldes under projektets gång. Andra viktiga resultat som projektet bidrog till är den förståelse och det engagemang som skapats för frågor kring återvunnet vatten och det utbyte av perspektiv och erfarenheter som delats mellan aktörer som på olika sätt deltagit i projektets arbete.
Långsiktiga effekter som förväntas
Den långsiktiga effekten av projektet är att det blir lättare att i Sverige tillhandahålla och använda återvunnet vatten. Detta uppnås genom fortsättningsprojekt exempelvis inriktade på att ta fram nationella stöttande riktlinjer för säker leverans och användning av återvunnet vatten, att planering av vattenförsörjning utvecklas så att det även inkluderar andra vattenkällor samt att det utvecklas metodik för att bedöma under vilka förutsättningar det är fördelaktigt att återvinna vatten.
Upplägg och genomförande
Projektet har samlat en bred aktörsgrupp i Sverige från akademi, samhälle och industri med betydande kunskap inom återvunnet vatten. Arbetet har genomförts genom en serie workshops och möten där parterna tillsammans utforskat området genom att definiera önskat framtida läge, förändringsbehov samt insatser för att åstadkomma förändring.
Ta del av projektets resultat
- Ladda ner slutrapport (PDF)
Relaterat projekt