Projektparter: Helsingborgs kommun – Helsingborgs stad Stadsbyggnadsförvaltningen, Lunds universitet, Nordvästra Skånes Vatten & Avlopp, Sweden Water Research, Winning Innovation i Lund
Bidrag från Vinnova: 488 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Kontaktperson: Anna-Karin Bergman
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har skapat grunder för ökad effektivitet för att hantera vattenrelaterade frågor med ansvarsfördelningen mellan flera olika kommunala förvaltningar och privat verksamhet. En ny kommunal organisation som ska hantera vattenfrågorna på tvärs har etablerats och kommer tack vare projektet kopplas till en omställningsarena där övriga aktörer finns. Flera viktiga nätverk har kartlagts, bl.a. ett leverantörsnätverk för lösningar inom olika delar av källsorterade avloppssystem har identifierats.
Långsiktiga effekter som förväntas
De barriärer som kartlagts har använts som beslutsunderlag inom Helsingborgs kommun inklusive de kommunalägda bolaget som samarbetar inom RecoLab i Helsingborg för att ta strategiska arbetsbeslut för att vidareutveckla implementeringen av källsorterade avloppssystem inom exploateringsprojekt Oceanhamnen och Östra Ramlösa. Marknadsförändringar sker långsamt inom VA-sektorn. Metoderna att samverka tvärsektoriellt kan skynda på enskilda projekt, och i sin tur skapa spridningseffekt på längre sikt.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes via 5 olika arbetspaket som kopplades till de tre hävstängerna. Alla arbetspaket hade en ansvarig för genomförandet. Inom arbetspaketen genomfördes ett antal aktiviteter som riktade sig till olika målgrupper och omfattade olika metoder, bland annat genomfördes övergripande workshops för framsyn och systemkartläggning och mer specifika workshops med Brf:er, byggherrar, stadsplanerare i kommunen samt, leverantörer och investerare. Projektet producerade till sist en rapport.
Ta del av projektets resultat
- Ladda ner slutrapport (PDF)