Projektparter: IVL Svenska Miljöinstitutet och Nyköpingåarnas vattenvårdsförbund med medverkan från länsstyrelse, kommun, VA-huvudman, kraftverksägare och jord- och skogsägare.

Bidrag från Vinnova: 1000 000 kronor

Ansökningsomgång: Impact Innovation: Strategiska projekt

Kontaktperson: Åsa Romson

 

Syfte och mål

Arbetet för ökad klimatanpassning kräver att risker och åtgärder analyseras utifrån vattnets flödesdynamik och avrinningsområden. Det innebär högre krav på samarbeten mellan markägare, VA-huvudmän, planläggande kommuner och olika myndigheter. Idag saknas ofta incitament för uppströms åtgärder som kan fördröja, leda bort, ställa och lagra vatten. Sådana åtgärder kan vara mycket värdefulla både för att minska risker för översvämningar och skred, och för att förebygga vattenbrist. Projektet antar ett flödesperspektiv och tar Kilaåns avrinningsområde som konkret testområde. De förslag på ny policy som arbetas fram har dock ett mer generellt syfte och ska kunna appliceras på andra avrinningsområden i Sverige. Målet är en utredning med förslag på policy för vattenflödessamverkan med beskrivning av funktion och konsekvenser.

Förväntade effekter och resultat

Resultatet är en utredning med förslag på policy för vattenflödessamverkan utifrån identifierade risker, brister i dagens ansvar och regelverk samt möjliga ekonomiska incitament för en större samhällsekonomisk nytta. Genom att tydliggöra funktioner och konsekvenser av ny policy bidrar resultatet till Water Wise Societies fortsatta arbete för vattenresilienta samhällen som byggs och förvaltas i harmoni med vatten och är motståndskraftiga mot klimatförändringar och kriser

Planerat upplägg och genomförande

Projektet genomförs genom ett policylabb där expertanalyser och dialogmöten med aktörer växlar och bygger vidare på varandras kunskap. IVL Svenska Miljöinstitutet och Nyköpingåarnas vattenvårdsförbund håller i projektet där länsstyrelse, kommun, VA-huvudman, kraftverksägare och jord- och skogsägare medverkar.

 

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.