Projektparter: IVL Svenska Miljöinstitutet, Käppalaförbundet, Stockholm Vatten & Avfall, Syvab
Bidrag från Vinnova: 500 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Kontaktperson: Christian Baresel
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har byggt vidare på tidigare kunskap om återanvändning av avloppsvatten genom att identifiera lämpliga användningsområden i regionen, särskilt hos Syvab, SVOA och Käppalaförbundet. Projektparterna har kartlagt aktörer, juridiska hinder, erfarenheter och möjliga framtida tillämpningar. Redan nu har flera åtgärder genomförts, inklusive ökad användning av tekniskt vatten. Projektet har inspirerat fler aktörer, och en VA-organisation har lämnat in en tillståndsansökan och börjat arbeta med affärsmodeller.
Långsiktiga effekter som förväntas
På lång sikt ser projektet att samtliga medverkande aktörer kommer att ersätta allt dricksvatten som tekniskt kan ersättas med tekniskt vatten i sin egen verksamhet. Projektparterna förväntar sig även att berörda kommuner och VA-organisationer aktivt kommer att arbeta för att integrera användningen av tekniskt vatten som en naturlig del av sina verksamheter. Dessutom är dessa aktörer beredda att ta en ledande roll i denna omställning.
Upplägg och genomförande
Projektets idé var att identifiera relevanta aktörer genom öppna workshops och direktkontakt. Detta visade sig dock svårt eftersom återanvändning av vatten var nytt för många, och intern förankring tog lång tid. Planerade workshops behövde därför skjutas upp till senare. Däremot kunde de genomföra interna workshops tidigare än väntat och i större omfattning än planerat, eftersom fler som affärsutveckling, kommunikation, etc. visade intresse. Samarbetet mellan aktörerna fungerade mycket väl.
Ta del av projektets resultat
- Ladda ner slutrapport (PDF)