Koordinator: Luleå tekniska universitet

Bidrag från Vinnova: 456 268 kronor

Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024

 

Syfte och mål

Syftet med detta projekt är att undersöka hur vi kan reducera källorna till föroreningar som transporteras från våra städer med dagvattnet. Specifika mål inkluderar att: i) analysera utmaningen och hur den kan bidra till att uppnå Välmående sjöar och vattendrag 2035 ii) identifiera önskat framtida läge samt vilka systemförändringar och aktörer som behövs för att nå dit iii) ta fram förslag på nästa steg (aktiviteter, behov av lösningar) för att komma närmre målet.

Förväntade effekter och resultat

Dagvatten är en viktig transportväg för spridning av föroreningar från den urbana miljön till närliggande vattenförekomster. Identifiering och i förlängningen eliminering av källorna till dessa föroreningar är därigenom en förutsättning för delmålet “Välmående sjöar och vattendrag 2035”. Vidare skapar detta projekt förutsättningar för ett oförorenat dagvatten som således har större potential för återanvändning som en alternativ vattenkälla och vattenresurs.

Planerat upplägg och genomförande

Medverkande projektdeltagare är Luleå tekniska universitet (LTU), Stockholms stad, Stormtac, Mittsverige vatten och avfall (MSVA), Byggvarubedömningen och Trafikverket. Projektet bygger på en workshopserie som inkluderar en analys av hur minimera förekomsten av mikroföroreningar som sprids med dagvatten, en framtidsvision och nödvändiga systemförändringar samt förslag på nästa steg för att nå dit. Allt sammanställs i en projektrapport med en ytterligare fördjupning i internationell utblick.

 

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.