Omvandlar problem till konkreta samarbeten

Plattformen syftar till att överbrygga gapet mellan behovsägare, innovativa företag och etablerade industrier, myndigheter och akademiska institutioner för att accelerera utvecklingen och implementeringen av nya vattenlösningar.

Innovationsverkstaden är en process som ska göra det lättare för aktörer att hitta varandra för att tillsammans adressera de problem som identifierats i linje med beskrivningen av programmets mission. Detta görs genom workshops, pitchar och möten mellan behovsägare och innovatörer, med målet att identifiera möjliga projekt för vidareutveckling. Genom att främja samarbete och innovation inom olika systemperspektiv, strävar innovationsarenan efter att accelerera omställningen till ett mer hållbart vattensystem.

För hållbara vattenlösningar

Innovationsverkstaden ska:

  • Identifiera, testa och demonstrera nya teknologier, affärsmodeller och systemlösningar baserade på aktuell forskning, innovationer och identifierade behov.
  • Stödja utvecklingen av nya teknologier och affärsmodeller som bidrar till hållbar vattenhantering.
  • Underlätta matchning mellan behovsägare och innovationsbolag genom en strukturerade matchningsprocesser.
  • Stödja innovation och affärsutveckling hos svenska bolag på internationella marknader.

Det första fysiska eventet inom innovationsverkstaden sker den 4 juni 2025.

Problem att lösa

Neutraliseringsanläggningen vid Outokumpu är utformad för att behandla surt spolvatten och syror med hjälp av bland annat kalkmjölk och flockningsmedel. I dagsläget är det svårt att uppfylla riktvärdet för molybden (10 mg/L som månadsmedelvärde) i det utgående vattnet från neutraliseringen. Problemet är kopplat till att molybden löses upp vid högt pH, samtidigt som nickel endast kan fällas ut vid högt pH, vilket skapar en kemisk konflikt i processen. Det saknas kommersiellt tillgängliga tekniker som kan rena molybden under dessa förhållanden utan att kräva omfattande ombyggnationer eller störa befintlig process.

Målet är att hitta en teknik för att rena klarvattnet efter lamellseparatorn från molybden på ett robust, driftsäkert och kostnadseffektivt sätt.

LKAB:s järnmalmsproduktion genererar stora mängder processvatten med höga halter av nitrat till följd av spill från sprängmedel. Detta vatten återanvänds till stor del, men ett överskott behöver bräddas till omgivande vattenmiljöer, där nitrat bidrar till att miljökvalitetsnormer överskrids.

Tidigare försök har visat att biologisk kväverening med MBBR-teknik fungerar tekniskt, men kräver tillsats av fosfor som riskerar att försämra vattenmiljön. Fosfornivåerna i recipienterna är extremt låga och tål endast marginella tillskott. Utmaningen består i att:

– Rena mycket stora vattenvolymer (8–12 Mm³/år),
– Under subarktiska förhållanden (låga temperaturer)
– med komplex vattenkemi (hög jonstyrka, slam, höga kalciumhalter),
– samtidigt som det renade vattnet måste ha extremt låga halter av både nitrat och fosfor.

Målet är att hitta eller vidareutveckla tekniker för effektiv nitratrening med minimalt fosforpåslag –
antingen genom nya MBBR-lösningar eller andra innovativa teknikkombinationer. Tekniken måste
vara robust, resurseffektiv och kunna integreras i ett slutet processvattensystem med hög
återanvändning.

Innovationsverkstaden 2025 – steg för steg

Steg 1

24 april

Frukostwebbinarium

Steg 2

19 maj

Sista anmälningsdag för företag och organisationer med lösningar.

Steg 3

Beslut om vilka företag som deltar i den fysiska träffen meddelas.

Steg 4

4 juni

Fysisk träff i innovationsverkstaden: Matchningsevent där lösningsägare och behovsägare möts.

Anmäl intresse

Vill du delta med ditt företag på den första fysiska träffen i innovationsverkstaden? Skicka in en intresseanmälan via länken nedan.

Anmäl intresse


Fortsatt process

Finansiering kommer finnas att söka för mindre projekt som behöver genomföras för att bereda väg för ett större. Dessa projekt kan handla om tester, verifieringar, externa konsulter, idéstudier eller så kallade för-förstudier.  Centralt för finansieringen är att det ska finnas en uttryckt önskan från både behovsägaren och den som står för lösningen/innovationen, samt att det är tydligt uttryckt vad ett positivt respektive negativt resultat kommer leda till.

Bra projekt är sådana som kan leda vidare till ett större projekt, pilotförsök eller en investering. Deltagare i innovationsverkstaden kommer inte få förtur till denna finansiering, utan dessa kan sökas av alla aktörer.