Vad händer när närmare 80 organisationer från olika branscher får i uppdrag att tillsammans ta sig an några av Sveriges mest akuta och komplexa vattenutmaningar? Svaren börjar nu ta form. De 20 första projekten som beviljades stöd inom Water Wise Societies första utlysning har avslutats och många förbereder sig nu på att vidareutveckla sina samarbeten, idéer och resultat.

Totalt har 79 unika aktörer deltagit i de beviljade projekten. Många kommer från den offentliga sektorn, men näringsliv, VA-bolag, lärosäten, forskningsinstitut och civilsamhället har också spelat viktiga roller. ​​Näringslivet har till exempel representerat 25 % av alla unika projektparter.

I genomsnitt har varje projekt haft sju samarbetspartner, vilket visar på hur breda och branschöverskridande vattenfrågorna är.

Men det räcker sällan med att bara bjuda in många aktörer till bordet. Flera projekt har belyst vikten av att kombinera olika typer av kompetens. Det handlar om att föra samman dem som är bra på att genomföra med dem som vågar utmana och tänka nytt. 

Projekten har tagit sig an vattenproblem som saknar enkla lösningar, som klimatanpassning, hantering av PFAS-föroreningar och rättvis vattenfördelning. För att möta dessa socio-tekniska utmaningar har de arbetat med kartläggning av system och angreppssätt som mobiliserar teknik, styrning, beteenden och nya samarbeten.

Aktörskartläggning, systemanalys och framsyn som verktyg för systeminnovation

Nya och ibland svårfångade begrepp hörs ofta i samtal om systeminnovation. Är de bara tomma fraser, eller är de nödvändiga verktyg för att förändra komplexa system?

De 20 första projekten i Water Wise Societies, som använt metoder som aktörskartläggning, systemanalys och framsyn, visar att det rör sig om mer än modeord. Det är konkreta arbetssätt som gör skillnad. Genom att förstå vilka som behöver samarbeta, hur systemen fungerar och vad framtiden kan kräva, har projekten kunnat identifiera hinder, hitta lösningar och påbörja långsiktig förändring.

Arbetet med att förstå system, kartlägga aktörer och utforska framtida möjligheter har i många projekt fungerat som avstamp. Flera av dem tar nu nästa steg, med planer på att söka fortsatt finansiering, skala upp sina lösningar eller utveckla sina samarbeten vidare.

Nästa fas i programmet

Projekten som just avslutats har framför allt varit förstudier, och snart kan ni ta del av deras resultat i projektrapporter som kommer publiceras på vår webbplats. 

Nu växlar vi upp mot nästa fas i programmet där fokus skiftar från analys till handling. Därför har vi öppnat två nya utlysningar som uppmuntrar till just det. 

I utlysningen Omställningslabb inom Water Wise Societies erbjuds möjligheten att i samverkan testa och skala lösningar som bidrar till ett eller flera av våra uppdrag, med målet att utveckla omställningslabb som kan leva vidare över tid.

Utlysningen Förverkliga innovativa lösningar med kund riktar sig till aktörer som vill utveckla, testa eller verifiera nya idéer som har tydlig kundnytta och affärspotential.

Vill du vara med och driva omställningen vidare? Läs mer om våra utlysningar och ansök.