Den 20 maj samlade Water Wise Societies närmare 90 representanter från programmets medlemsorganisationer och projekt till det tredje fysiska mötet i omställningsarenan, denna gång på plats i Göteborg. Dagen bjöd på viktiga insikter, samskapande och fortsatt energi i omställningsarbetet.
20 projekt summerar sitt arbete och blickar framåt
Under förmiddagen presenterades resultat och lärdomar från de 20 projekt som beviljats stöd i programmets första utlysning Samverkan för hållbart vatten för alla. Många av dem siktar nu på att vidareutveckla sina arbeten i nya utlysningar inom programmet.
Totalt samarbetar 79 projektparter i dessa 20 projekt. Projekten adresserar komplexa frågor som klimatanpassning, återanvändning av avloppsvatten, beredskap, industrins roll i omställningen och hantering av PFAS.
“Det är oerhört inspirerande att se hur programmet drivs med ett så starkt engagemang underifrån. För att lyckas med omställningen mot hållbart vatten krävs breda förändringsprocesser, och det är precis vad vi ser starten på här. Redan i denna första omgång har projekten identifierat insatser som kan bidra till att nå våra tre delmål och tio uppdrag, och tagit viktiga steg i att formulera vägar framåt,” säger Magnus Arnell, programchef för Water Wise Societies.
Delmål och uppdrag sätter riktningen, men var börjar vi?
Water Wise Societies vilar på tio uppdrag som behöver lösas för att vi ska nå våra tre delmål och i förlängningen programmets mission: hållbart vatten för alla 2050. Men allt kan inte göras samtidigt. Därför ägnades eftermiddagen åt att ringa in våra must win battles – de mest avgörande prioriteringarna just nu.
I en workshop identifierade medlemmarna vilka delar av uppdragen som är mest angelägna att kraftsamla kring i närtid. Resultaten ger viktig vägledning till programkontoret inför kommande utlysningar och insatser.
Omställningsarenan – ett nav för engagemang, samarbete och programutveckling
Omställningsarenan fungerar både som ett forum för medlemmarna att mötas, dela erfarenheter och bygga samarbeten, och som ett verktyg för programkontoret att samla in input från hela vattencommunityt. I Göteborg präglades dagen, som så ofta i omställningsarenan, av energi, öppenhet och en stark vilja att hitta lösningar tillsammans.
Tillsammans skapar vi gemensam riktning och konkreta möjligheter att driva utvecklingen mot ett mer hållbart vattensystem.
Vill du vara med och bidra till vattenomställningen?
Just nu kan du söka finansiering för att ta dig an en vattenutmaning kopplad till programmets uppdrag i två öppna utlysningar:
- Acceptans och beteendeförändringar inom Water Wise Societies 2025
- Omställningslabb inom Water Wise Societies 2025
Läs mer om utlysningarna och hur du ansöker.
Vill du framöver bli en del av Omställningsarenan? Kontakta oss för att bli medlem i Water Wise Societies.