Projektparter: BioCell Analytica, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Kommunalförbundet Norrvatten, Livsmedelsverket, Stockholms universitet, Stockholm Vatten, Sveriges Lantbruksuniversitet, Syvab Uppsala universitet: Institutionen för geovetenskaper
Bidrag från Vinnova: 500 000 kronor
Ansökningsomgång: Impact Innovation: Samverkan för Hållbart vatten för alla inom programmet Water Wise Societies 2024
Kontaktperson: Ekaterina Sokolova
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har uppnått sina mål genom att identifiera brister i analytiska metoder, riskbedömning och lagstiftning gällande kemiska risker i vatten; lyfta fram utmaningar kring kommunikation; samt främja samverkan mellan viktiga intressenter och experter. Projektets arbete har lagt en stark grund för framtida projektansökningar och fortsatt samarbete för att förbättra riskbedömning och hantering av kemikalier i vattensystem.
Långsiktiga effekter som förväntas
För att uppnå en effektiv bedömning och hantering av kemiska risker i vatten föreslår projektet att en långsiktig nationell stödfunktion etableras. Denna ska samordna intressenter, stärka övervakningen av vattenkvalitet, utveckla avancerade data- och analysverktyg, harmonisera riskbedömningsmetoder samt främja kunskapsöverföring till policy. Detta kommer att säkerställa säkert dricksvatten, möjliggöra återanvändning av avloppsvatten och skydda våra vattentäkter till nytta för både människor och miljö.
Upplägg och genomförande
Arbetet i detta projekt (nov 2024–maj 2025) fokuserade på fyra workshoppar med syftet att kartlägga nuläget och framtida behov för bedömning och hantering av risker med oönskade kemikalier i vatten. Experter och intressenter identifierade centrala kunskapsluckor, hinder och föreslog nästa steg för förbättrad riskbedömning och hantering. Ett öppet uppstartsmöte hölls också för att väcka intresse för projektet samt ett avslutande öppet möte för att presentera projektets resultat.
Ta del av projektets resultat
- Ladda ner slutrapport (PDF)
Relaterat projekt